Mázpróbák I.
Mielőtt belevágnánk (lehet mégis értelmes hosszúságú poszt lesz ez? :)), elevenítsük fel, hogyan is készítjük el a mázat. A bekeveréshez mindig használjunk védőöltözetet, kesztyűt, maszkot, és lehetőleg szabadban végezzük. Praktikus eszköz a keveréshez a wc-kefe ;) az átszűréshez pedig a nejlon harisnya. (gondolom van ennél 21. századibb megoldás is, de ez olcsó, kéznél van, és a célnak bőven megfelel.)
Általánosan elmondható, hogy 1 kg porhoz kb. 1 l víz szükséges, de először beleöntjük az összes port a keverőedénybe, majd 1 l vízzel óvatosan elkeverjük, feloldjuk, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet a megfelelő sűrűség - általában tejföl, de máza válogatja - eléréséig. Természetesen mérjük az összes hozzáadott víz mennyiségét, és minden adatot jegyezzünk fel. A kész mázat átszűrjük.
Ez egy kis válogatás, a teljesség igénye nélkül, azokról a tárgyaimról, amelyeket kifejezetten azért mázaztam, hogy kipróbáljam a mázakat, milyen vékonyan vagy vastagon kell mázazni, és hogy hogyan viselkednek a GUS 24-es fehér korongos masszán, mivel akkoriban éppen ezzel az agyaggal barátkoztam. Az edények, amelyeket bemázaztam, gyakorlásom eredményei voltak, közel sem tökéletesek, pont alkalmasak arra, hogy a mázakkal kísérletezzem rajzuk.
Fazekas kék: engób nélkül nagyon sötét, szinte fekete
GUS 24-es fehér agyagon: tűszúrás hibák, nem terült szét, a színe jó lett, de engóbon szebb
Türkiz fényes (nem találtam meg a hivatalos elnevezését): szépen kell mázazni, mert látszanak a folyások, vastagságok
GUS 24-es fehér agyagon fehér kivirágzások lettek
Narancs fényes (nem találtam meg a hivatalos elnevezését): lehet javítani ecsettel, nem gond ha nincs szépen mázazva, de ügyelni kell, hogy nem legyen vastag, mert megfolyik. A kemencében hátra vagy középre kell tenni.
Ez az edény fazekasagyagból készült, nem fehér agyagra történt a mázazás.
A kis natúr foltoknál valószínűleg vékony volt a mázréteg
Ha vastag a máz, szintén tűszúrásos lehet, ahogy itt belül is ez történt
Türkizzel szépen kombinálható, a találkozásuk fekete színt eredményez.
Pöttyös türkiz fényes/A1093 máz: a "pöttyök" mint szemcsék vannak benne, emiatt inkább nem érdemes bekeverés után átszűrni.
Közvetlenül mázazás előtt is érdemes egyet keverni rajta, hogy minél több "pötty" kerüljön a felületre. Ahol vastag a máz, a tűszúrás itt is megfigyelhető. Fazekasagyagból készült edényt mázaztam.
Bőrbarna matt/ Mondre&Manz ólommentes effekt, E17088 beige máz: lehet átszűrni, normál módon keverhető. "igénytelen", nem kell figyelni a szép mázazásra, általában jól sikerül. Ha túl vastag, világosabb színű lesz.
Várnak még égetésre bemázazott tárgyak, remélem azokról is hamarosan írhatok majd. Addig is mindenkinek jó kísérletezést! ;-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése