Mázpróbák II.
Mi lesz tehát a következő teendőm? A gyengébbek kedvéért (hehe, pl. én) elevenítsük fel a mázkészítés alapszabályait.
--> A bekeveréshez mindig használjunk védőöltözetet, kesztyűt, maszkot, és lehetőleg szabadban végezzük. Praktikus eszköz a keveréshez a wc-kefe ;) az átszűréshez pedig a nejlon harisnya. (gondolom van ennél 21. századibb megoldás is, de ez olcsó, kéznél van, és a célnak bőven megfelel.)
Általánosan elmondható, hogy 1 kg porhoz kb. 1 l víz szükséges, de először beleöntjük az összes port a keverőedénybe, majd 1 l vízzel óvatosan elkeverjük, feloldjuk, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet a megfelelő sűrűség - általában tejföl, de máza válogatja - eléréséig. Természetesen mérjük az összes hozzáadott víz mennyiségét, és minden adatot jegyezzünk fel. A kész mázat átszűrjük.
A másik fontos dolgom lesz, hogy az éppen aktuális agyagokból kis lapokat gyártok, és szépen elkezdem bemázazni őket a meglévő mázakkal, és így majd látható lesz, melyiknél mire kell figyelni.
Jelen pillanatban G&S 468, KS20 és KS34 (ez valami új az Interkerámtól) masszák vannak számomra elérhető közelségben, így akkor ezekkel próbálom ki a mázakat. Természetesen vörös agyaggal is, azt igazából mondanom sem kell, de ugye az ismeretlen felület a lényegesebb.
Nézzük meg azért, hogy mit alkottam:
Korongolt korsó, a korongolás egész szépen sikerült. 24-es massza, türkizzel mázaztam, igyekeztem az öntésnél vigyázni, de olyan kis mennyiséget kevertünk be, a tárgy meg nagyobb volt, így pacsmagolás lett a vége...
A frissen korongolt forma
Jól látszik itt is, hogy híg a máz, ahol két réteg van, ott sokkal jobb a színe. És az is látszik, hogy teljesen más a fehér agyagon a máz, mint vörös agyagon.
A mázazott korsó
Korongolt váza formájú mécsestartó, 24-es massza, türkizzel mázaztam, ennél ugyanaz történt, mint az előzőnél.
Korongolt forma, 24-es massza, világos rózsaszín fényes mázzal mázaztam. Kisebb volt, jobban tudtam leönteni és a belsejét is kimázazni, mégis hol vastag lett, hol meg lefolyt róla a máz.
Jól látszanak a mázazás hibái, rétegvastagság hol vékony, hol vastag. Egy pici részen nem fogta be a máz. A lefolyások is jól látszanak.
Kis díszek, vörös agyag. A korong formákon sem lett tökéletes a mázvastagság, a rózsaszín egy fokkal jobban sikerült. A türkiz máz itt is vékonynak bizonyult. A háromszög formákon a türkiz nagyon nem sikerült, azokon látszik, mennyire híg volt a máz.
Ezen a fotón egy olyan tárgy látható vörös agyagból, amelyen jól sikerült a türkiz máz, ilyet szerettem volna én is készíteni.
Tehát a tanulság: gondolkodjunk, mielőtt mázazunk! :) ;)
Hamarosan folyt. köv. a mázpróbákkal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése