Konda Brigi workshopon jártunk

Az idei Design Hét keretében ismét voltak a programban nyitott műhelyek, ezúttal keramikusoknál. Amint megláttam, hogy Konda Briginél van lehetőség bepillantani a műhelybe, beszélgetni vele, sőt még alkotni is, azonnal lecsaptam a lehetőségre. Igyekeztem a leghamarabb jelentkezni, mert az ilyen városi méretű eseményeken a létszám hamar betelik. Szerencsére volt hely bőven, úgyhogy Ági barátnőmmel együtt egy szombat délutáni időpontot választottunk. Ha volt is valaki, aki eddig nem ismerte Brigi nevét vagy a kerámiáit, a Design Hétnek köszönhetően is elég sokat cikkeztek róla, úgyhogy a kerámia amatőr szerelmesei biztosan képbe kerültek. Bevallom őszintén, személyesen sosem találkoztam vele, még fényképet sem láttam róla, így kifejezetten izgalmasnak ígérkezett ellátogatni hozzá.
A Herzen utcai műhely ideális hely, az utcáról belépve kis bemutatóterem, hátul pedig a "dolgozó-rész", ahol csodaszép rend fogadja a betérőket, ahogy az egy profi műhelyben illik is. Brigi finom falatokkal is várt minket a feladat mellett. Korongozott nekünk kis edényeket, bögréket, aminek a külsejét az általunk választott kaviccsal lehetett ritmikus mozdulatokkal csillogóra simogatni. Ezt nevezik kavicsolásnak, amely egy igen ősi technika, hiszen már az ősember is használta. Brigi azért választotta ezt a folyamatot, mert ezáltal kapja meg a tárgy egyik jellegzetességét - kerámiái egyik legfőbb ismertetőjegye is ez - bárki pillanatok alatt megtanulhatja, és mert annyira jó ezzel foglalatoskodni. :-) A műhelyből a bemutató terembe vittük a székeket, körbeültük Brigit, és megkértük, hogy meséljen a kerámiákról, készítésükről, és arról, hogyan kezdett bele ebbe a rejtelmekkel teli szakmába.
Miközben a kezeinkben szép lassan alakultak a fényes felületek, Brigi személyében megismerkedhettünk egy olyan művésszel, aki ugyan nem végzett iparművészetit, mégis néhány év alatt a hazai kortárs keramikusok közé emelkedett. A szűk körű műfordítói szakmát, és a későbbi filmes munkákat cserélte le a kerámiázásra. És ami hihetetlen, hogy már egy neves külföldi rendezvényre is hívták kiállítani, ami az alkotásait figyelve mégsem olyan meglepő.
Azért is szerettem volna találkozni, személyesen is megismerkedni Brigivel, mert ő teljesen nulláról kezdte - felnőttként, végzettséggel - ezt a szakmát, és nagyon kíváncsi voltam, hogyan élte meg a kezdeti időszakot. Pár éven belül nemcsak megtanulta, elsajátította, hanem még a saját stílusát is kialakította, fejlődött benne, sőt új utakon kezdett járni, szóval ahogy a nagykönyvben meg van írva. :) És persze ilyenkor mindig tudni szeretné az ember, hogy mi a titok.
Ahogy Brigi szavaiból kivettem, a titok főleg a lelkesedés, hogy mindenáron ezt akarta csinálni. Beleásta magát a témába, kísérletezett, kitartóan, aztán amikor kinőtte a konyhai mázazást, kibérelte a mostani műhelyét, és innen már nem volt visszaút. Az biztos, hogy nagyon szerencsés alkata van, hogy ilyen fegyelmezetten és kitartóan tudott erre a pályára lépni. (Én most már kezdem megtapasztalni, hogy amit kerámiázás néven emlegetnek a laikusok, az a valóságban egy igen nehéz szakma.) Tényleg kell hozzá fanatizmus, hogy a munka és gyerek mellett megtanuljon egy új szakmát, műhely vagy lehetőség híján művelje ahol és ahogy tudja, majd révbe érjen és végül kibontakozzon a tehetség. Nyilván ez úgy hangzik mint a mesében, a valódi küzdelmeket és kemény munkát meg ő ismeri, másoknak csak sejtése lehet róla. Na és persze a siker ízét is: mert a látogatók érdeklődve, csendben hallgatták, csodálták a különleges színeket és formákat - a kerámiákat nem is számolva, ez már maga egy ajándék.
Nekem mindenképpen egy felemelő délután volt ez az alkalom, az általam kavicsolt, és természetesen türkiz belsejű bögre már elkészült, itt van az asztalomon, jóleső érzéssel pihen meg rajta időnként a szemem. A harmónia, amit áraszt magából, beköltözik a mindennapjaimba, és inspirál, hogy haladjak tovább a választott úton.


Írások a témában:

http://welovebudapest.com/uzletek.szolgaltatasok/a.vegleges.format.en.simogatom.bele.a.keramiaba.konda.brigi.interju

http://stilblog.hu/2016/06/19/konda-brigi-keramiai/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések